DRUHY A ODRODY

Rovnako ako vínna réva a chmel, aj kávovník, na ktorom rastú plody podobné čerešniam, má mnoho rôznych druhov a odrôd.

Druhy kávy

Rod Coffea je kvitnúci strom. S tým, ako veda stále objavuje nové druhy, sa klasifikácia ďalej vyvíja. Nikto presne nevie, koľko druhov kávy existuje; doteraz bolo identifikovaných 124 druhov rodu Coffea - pred 20 lety ich nebola známa ani polovina.

Druhy rodu Coffea

Voľne rastúce druhy Coffea sa vyskytujú predovšetkým na Madagaskare a v Afrike, ale tiež na Maskarénskych ostrovoch, Komorách, v Ázii a v Austrálii.

 

Iba druhy C. arabica a C. canephora (bežne nazývané Arabica a Robusta) sa pestujú vo veľkom meradle pre komerčné využitie. Tvoria približne 99 % celosvetovej produkcie. Predpokladá sa, že C. arabica vznikla krížením C. canephora a C. eugenioides na hraniciach medzi Etiópiou a Južným Sudánom. V niektorých krajinách sa tiež pestuje malé množstvo C. liberica a C. excelsa pre domáci trh.

Kultivary Arabiky

Arabica má mnoho kultivarov. Kronika ich rozšírenia po svete je neúplná a čiastočne si protirečí, ale z tisícov odrôd pôvodom z Etiópie a Južného Sudánu ich kontinent opustilo len niekoľko. Najprv sa dostali do Jemenu a odtiaľ potom do ďalších zemí.

Stromy

Tieto stromy boli bežne označované ako Typica - „obyčajná“ káva. Stromy Typica vysadené na Jáve sú genetickými predkami stromov, ktoré sa vyskytujú po celom svete.

 

Bourbon, tiež jedna z prvých známych odrôd, vznikla mutáciou Typica, ktorá sa objavila na ostrove Réunion (vtedy Île Bourbon) niekedy medzi polovicou 18. a koncom 19. storočia.

 

Dnes sú väčšina odrôd prirodzené mutácie alebo mutačné plemená týchto dvoch odrôd. Coffea canephora pochádza zo západnej Afriky. Na Jáve boli vysadené tiež sadenice z belgického Konga. Odtiaľ sa rozšírila takmer do všetkých krajín, kde sa pestuje Arabica.

Odrody

Existuje niekoľko odrôd tohto druhu, ale všetky sa bežne označujú jednoducho ako Robusta. Okrem toho boli Arabica a Robusta vysadené spoločne, aby vznikli nové odrody.

 

Vzhľad a arómu kávy ovplyvňuje mnoho faktorov, ako sú pôdne podmienky, slnko, zrážky, vietor, škodce a choroby. Mnohé odrody sú si geneticky podobné, ale v jednotlivých regiónoch majú celkom odlišné názvy. To sťažuje presné zmapovanie rozšírenia Arabiky a Robusty.

Kniha o káve (The Coffee Book)
Anette Moldvaer
© Dorling Kindersley Verlag GmbH, Mníchov, máj 2017