Rovnako ako vínna réva a chmel, aj kávovník, na ktorom rastú plody podobné čerešniam, má mnoho rôznych druhov a odrôd.
Rod Coffea je kvitnúci strom. S tým, ako veda stále objavuje nové druhy, sa klasifikácia ďalej vyvíja. Nikto presne nevie, koľko druhov kávy existuje; doteraz bolo identifikovaných 124 druhov rodu Coffea - pred 20 lety ich nebola známa ani polovina.
Voľne rastúce druhy Coffea sa vyskytujú predovšetkým na Madagaskare a v Afrike, ale tiež na Maskarénskych ostrovoch, Komorách, v Ázii a v Austrálii.
Iba druhy C. arabica a C. canephora (bežne nazývané Arabica a Robusta) sa pestujú vo veľkom meradle pre komerčné využitie. Tvoria približne 99 % celosvetovej produkcie. Predpokladá sa, že C. arabica vznikla krížením C. canephora a C. eugenioides na hraniciach medzi Etiópiou a Južným Sudánom. V niektorých krajinách sa tiež pestuje malé množstvo C. liberica a C. excelsa pre domáci trh.
Arabica má mnoho kultivarov. Kronika ich rozšírenia po svete je neúplná a čiastočne si protirečí, ale z tisícov odrôd pôvodom z Etiópie a Južného Sudánu ich kontinent opustilo len niekoľko. Najprv sa dostali do Jemenu a odtiaľ potom do ďalších zemí.
Tieto stromy boli bežne označované ako Typica - „obyčajná“ káva. Stromy Typica vysadené na Jáve sú genetickými predkami stromov, ktoré sa vyskytujú po celom svete.
Bourbon, tiež jedna z prvých známych odrôd, vznikla mutáciou Typica, ktorá sa objavila na ostrove Réunion (vtedy Île Bourbon) niekedy medzi polovicou 18. a koncom 19. storočia.
Dnes sú väčšina odrôd prirodzené mutácie alebo mutačné plemená týchto dvoch odrôd. Coffea canephora pochádza zo západnej Afriky. Na Jáve boli vysadené tiež sadenice z belgického Konga. Odtiaľ sa rozšírila takmer do všetkých krajín, kde sa pestuje Arabica.
Existuje niekoľko odrôd tohto druhu, ale všetky sa bežne označujú jednoducho ako Robusta. Okrem toho boli Arabica a Robusta vysadené spoločne, aby vznikli nové odrody.
Vzhľad a arómu kávy ovplyvňuje mnoho faktorov, ako sú pôdne podmienky, slnko, zrážky, vietor, škodce a choroby. Mnohé odrody sú si geneticky podobné, ale v jednotlivých regiónoch majú celkom odlišné názvy. To sťažuje presné zmapovanie rozšírenia Arabiky a Robusty.
Kniha o káve (The Coffee Book)
Anette Moldvaer
© Dorling Kindersley Verlag GmbH, Mníchov, máj 2017