Káva sa vyznačuje neuveriteľnou škálou chutí a tónov. Pokiaľ si to uvedomíte, budete si môcť vychutnať kávu naplno. Teraz sa naučte trénovať chuťové bunky. Chce to len trochu cviku.
Nalejte si šálku kávy, privoňajte k nej a analyzujte vôňu pomocou veľkého kolesa kávových chutí a vôní. Cítite v nej orechové tóny? Pokiaľ áno, pripomínajú vám skôr lieskový oriešok, arašidy alebo mandle?
Napite sa a hľadajte na veľkom kolese kávových chutí a vôní: zaznamenali ste nejaké ovocné tóny alebo stopy korenia? Čo chýba; čo tam je? Najprv určite široké skupiny, ako je ovocie, a potom prejdite k podrobnejšej analýze: chutí skôr ako kôstkové ovocie alebo ako citrusové plody? Ak sú to citrusy, je to skôr citrón alebo grapefruit?
Znovu sa napite: príjemná kyslosť dodáva sviežosť. Sú tóny trpké, ostré, sladké alebo jemné?
Káva môže mať ľahkú a slabú alebo ťažkú a dlhotrvajúcu chuť. Je v ústach krémová a hustá alebo jemná a osviežujúca? Zostáva chuť dlhšiu dobu, alebo hneď mizne?
Kniha o káve (The Coffee Book)
Anette Moldvaer
© Dorling Kindersley Verlag GmbH, Mníchov, máj 2015