O KÁVE

Káva. Na rebríčku komodít, s ktorými sa najčastejšie obchoduje, zaujíma druhé miesto hneď za ropou. Patrí k jednému z najviac konzumovaných nápojov v Európe – prekonáva tým pivo a víno. Ako ale tento aromatický nápoj s bohatou chuťou začal svoje víťazné ťaženie svetom?

Káva bola údajne objavená v horských oblastiach dnešnej Etiópie okolo roku 600 až 800 nášho letopočtu, o čom pekne rozpráva legenda o pastierovi menom Kaldi.

Ten si všimol, že jeho ovce sú hore a čulé celú noc, keď sa napasú určitých čerešňovo čerených bobúľ. Vyskúšal ich sám na sebe. Hneď bol plný energie.

Pastier povedal o svojom objave mníchovi z blízkeho kláštora. Mních rozdrvil niekoľko bobúľ, zalial ich vriacou vodou, a pripravil tak prvú šálku kávy v histórii. Vlastnosti nápoja ho tak udivili, že o káve rozprával ostatným mníchom. Vďaka káve mohli zostať hore a modliť sa celú noc. Z kláštora sa potom znalosť „bohumilého“ nápoja šírila.

Systematicky sa káva začala pestovať až koncom 14. storočia v južnom Jemene. Odtiaľ sa jej obľuba rozšírila po celom Arabskom polostrove, najmä vďaka pravidelným pútiam do Mekky a ďalších stredísk islamského sveta, a stala sa jedným z bežných nápojov islamskej kultúry. So vzostupom Otomanskej ríše stúpala aj jej obľuba a nezastavila sa dodnes.

Do Európy priniesli prvé správy o káve cestovatelia na konci 16. a na začiatku 17. storočia. Obchodníci zaujatí ich rozprávaním privážali kávové bôby do Európy na skúšku v niekoľkých vreciach.

Také množstvo zanedlho nestačilo. Od začiatku 17. storočia sa káva dovážala do Európy vo veľkom. Pitie kávy patrilo v európskych aristokratických kruhoch k vybranému štýlu. Stala sa luxusným tovarom. Aj napriek svojej vysokej cene káva behom 18. storočia zdomácnela aj u strednej triedy.